Прощъпулник - що е то и как се прави

Прощъпулника е ритуал, който се прави след като детето проходи. По него се гадае каква професия ще избере детето, когато порасне. Прощъпулник се прави след като детето е проходило стабилно и не се налага да го държите за ръчичка. Според обичая ритуала се прави с Сряда, както направих и аз.

Избрах си една подходяща седмица, в която всичките ни гости бяха здрави (гаден грип :() и бързо спретнах малкото парти.
Аз не мога да меся, а и честно да си призная нямам желание да се уча, затова задачата за направата на питката пое моята мила братовчедка. Питката беше наистина страхотна.
Наредихме предметите, които успях да събера набързо из къщи и връчихме питката на едно детенце, което да потича с нея из къщи. Това се прави, за да расте детето пъргаво и сръчно и да не се спъва често като ходи.

Постлахме чаршаф, по който да стъпва Габриела (чаршафа трябва да е бял, но аз нямам бели, затова избрах детски) и започнахме да я приканваме да си избере предмет.Госпожицата веднага си хареса черпака и не докосна нищо друго от наредените предмети.

Запомнете, че не всички традиции и ритуали са задължителни. Правете това, което на вас ви харесва и мислите, че ще допадне на детето ви. При нас се получи страхотно парти.

Коментари

Популярни публикации