Що е то сапун

Всеки човек използва в ежедневието си сапун - твърд, течен, няма значение каква ще е формата му, всеки има нужда от миещо средство за ръце и тяло.
Самата аз, както и всички хора, които познавам приемат сапуните за даденост, но се замислете какво е било преди няколко десетилетия, когато нашите баби не е имало откъде да се сдобият със сапун, за да измият ръцете, лицето и тялото си, а дори и да изперат дрехите си.


Що е то сапун?
"Сапун — повърхностно-активно вещество, използвано като миещо средство. Обикновено в качеството на сапун се използват натриеви и калиеви соли на мастните киселини, представляващи твърда пластична маса. Според химичната класификация всяка сол на мастна киселина с метал се нарича сапун, което включва освен миещите средства и някои соли на алуминий, хром и други метали с висши мастни киселини, използвани за смазочни материали (примерно грес)."

Как се приготвя?
"Сапуните се приготвят чрез варене на масла с такива основи като калиева или натриева. Масла се отделят от растителни продукти (памучно, палмово или соево масла), а също и от животински продукти, например от свинска мас или рибни масла. При варенето на мазнините с основи се образуват глицерин и соли на мастните киселини, т. е. сапун. Натриевите сапуни са по-гъсти и по правило твърди, калиевите сапуни са по-меки или течни. Сапунът се прави от растителни или животински мазнини. Натриевата основа е честа съставка в много сапуни. Ако сапунът се прави от чисто маслиново масло се нарича замъков сапун. За направата на сапун се ползват много масла като кокосово, палмово и какаово, които имат различни качества. Най-често се ползва комбинация от кокосово, палмово и маслиново масла."

Кой сапун ще изберете за себе си и семейството си зависи само и единствено от вас самите. На пазара има огромно, наистина огромно количество сапуни и единственото, с което трябва да се съобразите е собствения ви вкус. Изберете сапун подходящ за вашия тип кожа и с аромата, който харесвате.В електронния магазин enzo.bg ще откриете детски течен сапун на марката EP LINE с любимия на много деца анимационен герой Hello Kitty.
Дизайна на бутилката е интересен и със сигурност ще грабне вниманието на всяко дете.

***Публикацията е рекламна***

Коментари

Популярни публикации